Koernijtsjes

19 februari 2017

Pluim voor PR

Korfbal heeft nog steeds een imagoprobleem. Bij niet-korfballers is de sport nog steeds weinig populair. In Gorredijk en omstreken, maar ook elders in Friesland is er gelukkig wel een kentering gaande. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de fantastische wedstrijden die in Gorredijk worden gespeeld en de PR die daar mee samenhangt. Afgelopen zondag keken 20.000 mensen naar Podium tv en dat zijn zeker niet alleen korfballers. Daarnaast wordt onze eigen LDODK-site de laatste periode ieder weekend zo’n 10.000 keer bezocht. De PR-commissie zorgt dat er snel informatie op de site staat, in samenwerking met Podium tv en fotograaf Jacob Heres. Na afloop van de wedstrijd zijn er op onze site en op Facebook snel een verslag, samenvatting en foto's online staan te zien. Dat is een krachtig PR-middel. Omdat we snel zijn en omdat de berichtgeving van hoge kwaliteit is. Met dank aan de hele PR-commissie. Ook op social media zijn we heel goed bezig.
 
Ook de spelers maken volop gebruik van social media waarbij sommige filmpjes tienduizenden keren worden bekeken. Marjolijn Kroon is een goed voorbeeld van een speler die daar goed gebruik van maakt. Al met al erg belangrijk voor ons als club, voor de uitstraling, voor de sponsors, voor de spelers en voor de hele korfbalsport. Met de juiste aanpak wordt korfbal vanzelf sexy!
 
Ik weet dat de PR-commissie ook druk plannen aan het maken is om ook de breedtesport en de jeugdploegen binnen onze vereniging meer onder de aandacht te brengen. Ideeën zijn er genoeg, maar het staat en valt bij de bemensing. En daar zit het probleem. De commissie moet te veel werk met te weinig mensen doen. Lijkt je dit iets, dan horen zij het graag.
 
Gouke de Vries
Voorzitter LDODK/Rinsma Fashion

Sponsors

Mededelingen

Dankbetuiging

Lief en leed
 
Lâns dizze wei wolle wy graach eltsenien tank sizze
foar de kaarten, tillefoantsjes en besites nei it ferstjerren fan
myn man, ús heit en pake
 

Sietze van der Heide

 
It docht ús tige goed.
 
Bartsje, bern en bernsbern

Schoolkorfbal en open trainingen

Schoolkorfbalcommissie
 
Bij LDODK/Rinsma Fashion willen we dat zoveel mogelijk kinderen in aanraking komen met de korfbalsport. Elk jaar organiseert LDODK een aantal schoolkorfbaltoernooien, voor zowel de zaal-  als veldkorfbal. Dit jaar vindt het zaaltoernooi plaats op maandag 6 maart (groep 3/4) van 15:00 – 17:00 en op maandag 13 maart (groep 5/6) van 15:00 – 17:00. Deelnemende scholen zijn de Flambou/Trimbeets, de Librije, School Loevenstein, de Wjukslach, de Flecht en It Ambyld.
 
Voor beide data is de Schoolkorfbalcommissie nog op zoek naar scheidsrechters! Heb je tijd over om wat wedstrijdjes te fluiten, neem dan contact op met Andre Zwart: andre_zwart28@hotmail.com.
 
In de weken voor en na het zaaltoernooi houdt LDODK open trainingen voor kinderen in de D-, E- en F-leeftijd. Zo'n korfbaltraining is niet alleen gezellig, maar ook gezond! Alle spelende jeugdleden mogen een vriendje/vriendinnetje meenemen naar de training. Natuurlijk zijn andere belangstellenden (buurtgenootjes, klasgenootjes) ook van harte welkom tijdens deze weken. Alle trainingen worden gehouden in sporthal Kortezwaag.
 
Aanmelden is nodig, zodat onze trainers weten op hoeveel kinderen ze moeten rekenen en zodoende de training hierop kunnen aanpassen. Zijn er nog vragen, neem dan contact op met Edwin Pietersma, voorzitter Breedtesportcommissie, via breedtekorfbal@ldodk.nl.
 
Het betreft de volgende data:
 
D-spelers (groep 7/8):
Maandag 27 februari van 17:00 - 18:00 of van 18:00 - 19:00
Vrijdag 3 maart van 17:00 - 18:00
 
E-spelers (groep 5/6):
Maandag 27 februari van 17:00 - 18:00
 
F-spelers (groep 3/4):
Maandag 27 februari van 17:00 - 18:00
Donderdag 2 maart van 17:00 - 18:00
Donderdag 9 maart van 17:00 – 18:00
Donderdag 16 maart van 17:00 – 18:00

Nog één week Jantje Beton

Actiecommissie
 
In 2017 lopen we van 13 t/m 26 februari met 43 collectanten door bijna alle straten van Gorredijk. Dus woon je in Gorredijk, geef dan gul als de collectant langs komt. Zij doen weer hun best voor Jantje Beton en voor ons eigen jeugdkamp. Wij wensen alle collectanten veel succes en natuurlijk vooral droog weer toe, de eerste dagen begonnen al prima!
 
Extra collectanten zijn nog steeds welkom. Geef je hiervoor op bij Jikke Kortstra (0513-464547).

Wie maakt het mooiste spandoek?

Activiteitencommissie

Op woensdagmiddag 22 februari houdt de Activiteitencommissie een spandoekenwedstrijden voor alle jeugd (B's tot en met Fjes). We gaan van 14:00 tot 17:00 aan de slag in SOC Kortezwaag.​ Kom alleen of samen met je team en maak kans op een leuke prijs!

Graag vooraf opgeven via jeugdactiviteiten@ldodk.nl!

De spandoeken worden opgehangen bij de wedstrijd LDODK-TOP/Quoratio op zaterdag 25 februari.

Potgrondactie 11 maart: sjouwers gezocht!

Actiecommissie
 
Na het succes van onze eerste potgrondactie in 2016 gaat deze actie in de herhaling, en wel op zaterdag 11 maart in de ochtend!
 
Ook dit jaar richten we ons voornamelijk op de vaders – moeders en kinderen worden immers al regelmatig ingezet voor andere LDODK acties. Dit neemt overigens niet weg dat moeders/dames ook van harte welkom zijn om deel te nemen!
 
Ook de middelbare scholieren roepen wij op om zich te melden. Enerzijds kan je hulp dienst doen als maatschappelijke stage – wij tekenen de benodigde formulieren netjes af! Anderzijds spelen jullie vaak pas in de middag jullie korfbalwedstrijden. Dus loop je lekker warm door mee te helpen met de potgrondactie.
 
De potgrond verkopen we huis aan huis door geheel Gorredijk. We hebben dus veel mensen nodig. Ook auto’s met trekhaak/busjes, aanhangers en kruiwagens zijn van harte welkom.
 
We maken er weer een gezellige ochtend van. In groepjes gaan we langs de deuren en afsluitend hebben we een gezamenlijke lunch.
 
Hoe en wat?
Wanneer:  zaterdag 11 maart 2017
Aanvang:  9:00 uur
Einde:  ca 13:00/13:30 uur
Waar:  Maatwurk, Wetterwille 2 (tegenover de gemeente stort) te Gorredijk -- let op, we zijn verhuisd!
 
Wil jij ook je steentje bijdragen meld je dan nu aan via christiaanschipper@telfort.nl ovv naam, emailadres, beschikbare auto met/zonder trekhaak, busje, aanhanger en/of kruiwagen en je mobiele telefoonnummer.
 
Wij zien je aanmelding graag tegemoet.
 
Met vriendelijke groet,
 
Christiaan Schipper en Jetze de Vries
 

Gastgezinnen gezocht

Bestuur
 
In het weekend van 13 t/m 16 april wordt in Leeuwarden het jaarlijkse Korfbal World Cup U19 georganiseerd. Het door de Internationale Korfbal Federatie (IKF) erkende en gesteunde jeugdlandentoernooi van het KNKV wordt in sportcomplex Kalverdijkje (Leeuwarden) gehouden.

LDODK/Rinsma Fashion biedt reeds jaren het team van Marokko onderdak middels gastgezinnen. Deze Marokkanen komen voornamelijk uit Nederland en spreken dus ook gewoon de Nederlandse taal.  Fam. de Boer en fam. Haaijer hebben zich reeds aangemeld (leuke ervaringen uit het verleden) om enkele teamleden van het Marokkaanse team op te willen vangen als gastgezin.

Wij zijn dus nog op zoek naar een aantal gastgezinnen. Vind je het leuk en heb je ruimte om gedurende dit weekend enkele jonge korfballers over de vloer te hebben dan kun je voor informatie rechtstreeks contact opnemen met Berend Haaijer: b.haaijer@telfort.nl.

 

Jeugdkamp 2017

Activiteitencommissie
 
Vrijdag 23 juni gaan we weer met zijn allen op jeugdkamp. Dit keer is kampeerboerderij De Hullen in Roden onze bestemming. Zie ook: www.dehullen.nl en op Facebook Groepsverblijf De Hullen. Er is een mooi bos in de buurt en een groot sport- en speelveld waar we van alles kunnen organiseren. Er staat weer een leuk en uitdagend weekend op het programma.
 
 
Het kamp is voor de Kangoeroes t/m de B-aspiranten. Voor de Kangoeroes en F-jes is er uiteraard de mogelijkheid om alleen de zaterdag langs te komen. Uitzonderingen hierop zijn natuurlijk altijd mogelijk.
 
Binnenkort zal er meer informatie volgen over het jeugdkamp. Houd hiervoor de website en de Koernijtsjes in de gaten. Wij hebben er in ieder geval al erg veel zin in!
 
Namens de Jeugdkampcommissie,
 
Daniëlle Hulst (daniellehulst1995@gmail.com)

Lief en leed

Lief en leed
 
Na alle blessures van de vorige keer ditmaal gelukkig een korter lijstje. Zo heeft Doety Waninge (S6) weer last van haar oude kuitblessure en speelt zij voorlopig nog niet. Andries Ensing (A1/A2) heeft alweer even meegespeeld, echter meteen weer een nieuwe blessure opgelopen. Hopelijk gaat deze vlot weer over.
 
Verder zijn mij meen ik alleen kortdurende blessures ter ore gekomen, maar mocht ik iemand vergeten zijn die al langer geblesseerd is, dan hoop ik dat jullie dit nog aan mij willen melden. Iedereen van harte beterschap!
 
Jikke Kortstra (0513-464547/ j.kortstra@telfort.nl)
 

Verjaardagen

Lief en leed
 
Februari
19          Marije van der Linde
20          Joke Stienstra
22          Joost Gerrits
23          Feiko de Vreede
24          Nynke Blaauw
26          Femke Mulder
28          Tjesse Minkes
             
Maart
3            Marjo de Haan
3            Sanne van Noordenburg
3            Marit Minkes
4            Julia van der Sluis
6            Eke de Boer
6            Maaike van Veen
7            Gijs van Wieringen
8            Martijn Zwart
9            Birke Oostra
10          Tieme Eppinga
12          Eke Tjeerdsma
12          Muriel de Vries
14          Wim Noppert
14          Femke Faber (S1)
15          Jetske de Blaauw
16          Andries Ensing
16          Andre Zwart
18          Maike de Jong
20          Wout Winter
21          Mats Jesper Stam
21          Laure Dijkstra
24          Gerben Boonstra
24          Gerben Bouma
24          Lars van der Brug
24          Dennis Lezwijn
24          Lotte Overmeer
25          Anita Wijnstra
26          Yelmer van der Haak
27          Harry Berga
27          Hidde Pietersma
27          Jildert Pietersma
27          Julian Punter
29          Mirjam Beerentsen
29          Ilse Minkes
30          Mirthe Fokkema
31          Mirthe Hakze
 
 

Volgende editie: 18 maart

PR-commissie
 
Ons clubblad De Koernijtsjes verschijnt in 2017 één keer per maand.
 
De volgende editie van De Koernijtsjes kunnen jullie zaterdag 18 maart verwachten. Bijdragen graag inleveren vóór donderdag 16 maart via koernijtsjes@ldodk.nl.
 
Wedstrijdverslagen kunnen tot vrijdag 17 maart ingeleverd worden via koernijtsjes@ldodk.nl.

Messcherp LDODK wint kraker tegen DOS’46

 
Een met veel bezieling spelend LDODK/Rinsma Fashion liet in een volgepakte sporthal “De Eendracht” in Nijeveen zien dat de scherpte, die de afgelopen weken ontbrak, weer helemaal terug is. Sleutel tot het succes was het uitstekend verdedigend collectief. Vanaf de allereerste minuut werd tegenstander DOS’46 bij de strot gegrepen. Toen er pas na het laatste fluitsignaal weer werd losgelaten, logen de cijfers niet: 22-27.
 
“Dit was vandaag een echte teamprestatie. We gingen voor elke bal.” Femke Faber was na afloop duidelijk over wat de sleutel was voor de overwinning tegen DOS’46. “Nu verdedigden we weer zoals een paar weken geleden. De ballijnen werden goed verdedigd en iedereen gaf druk op de tegenstander. We zaten er boven op. Dat hebben we in de voorbije wedstrijden nagelaten. En dan heb ik ook liever dat we eens een foutje maken door te veel druk, dan dat we ze te gemakkelijk laten schieten.”
 
Vanaf de eerste seconde van de wedstrijd was duidelijk met welke intenties LDODK naar Nijeveen was gekomen. DOS’46 kwam amper aan schotpogingen toe. Na tien minuten hadden de gasten al een voorsprong van 1-5 en dat gaatje kon de thuisploeg gedurende de wedstrijd nooit meer dichtkrijgen. Naast de verdedigende focus was voor rust ook met name de aanvallende power van de LDODK-dames, met een uitblinkende Diana van der Vorst en Femke Faber voorop, een doorslaggevende factor. Bij een 10-14 stand klonk het rustsignaal.
 
Ook na de pauze geen ander beeld. Gestaag werd de voorsprong uitgebreid tot er uiteindelijk zelfs een verschil van acht doelpunten was gemaakt:18-26. In de slotminuten van de wedstrijd kon DOS’46, waar oud-LDODK-er Menno Russchen topscorer werd, nog iets terug komen. Maar de overwinning voor LDODK was eigenlijk gedurende gehele wedstrijd geen moment in gevaar geweest.
 
“We hadden al heel gauw in de gaten dat dit gewoon niet meer stuk kon. Wij speelden met zoveel overtuiging. En de vakken liepen nu ook weer lekker.” De broers Zwart speelden weer naast elkaar. Terwijl in het andere vak Faber met Marjolijn Kroon een lastig af te stoppen dameskoppel bleek. “Ik heb toch wel een klik met Marjolijn. We kunnen elkaar goed vinden. ” Ook was er in dat vak weer een basisplaats voor Jurjen Bosma naast Friso Boode. “Zo hebben we in het begin van de competitie ook gespeeld en dat ging toen ook goed.”
 
De enige minpuntjes van de wedstrijd waren de twee gele kaarten voor Kroon en Bosma. Voor Kroon ook één met gevolgen. De eerstvolgende wedstrijd tegen TOP uit Sassenheim zal zij geschorst zijn. “Ja, dat is balen. Maar we genieten hier nu eerst even van. Deze overwinning is heerlijk. Hier doe je het voor.” Waarna Faber opgenomen wordt in de feestende LDODK-aanhang in de Groen Kabaal hoek.
 
Foto's: Jacob Heres/Korfbalfoto.nl

Sponsors

LDODKanjer: Sybren Kroes

 
Ik ben Sybren Kroes, 12 jaar oud. Ik woon in Gorredijk, aan de Leijen (tegenover de ijsbaan, vlakbij de korfbalvelden). Ik woon daar met mijn vader en moeder. Ik zit op de Librije, in groep 8.
 
Dit jaar korfbal ik in LDODK/Rinsma Fashion C3. Mijn trainers zijn Dick Wever, Patrick Moleman en Anja Piëst en een heleboel hulptrainers. Elsbeth Rispens en Anja Piëst zijn de coaches.
 
Hoe ben je op korfbal gekomen, waarom leek het een leuke sport voor jou?  Ik mocht na het halen van mijn zwemdiploma een sport kiezen en voetbal had ik niet zo veel mee dus werd het korfbal.
 
Hoe lang korfbal je al, vanaf welke leeftijd?  Ik weet het niet helemaal zeker maar volgens mij vanaf mijn 7de, dus nu zo'n jaar of 5/6.
 
Zijn er nog meer korfballers in je familie?  Er zijn geen korfballers in mijn familie.
 
Heb je een grote voorbeeld in de korfbalwereld, bijvoorbeeld een speler/speelster van LDODK of van Oranje (of je Pake, of je buurmeisje... kan van alles zijn!)  Ik heb niet echt een voorbeeld in de korfbalwereld maar ik vind Erwin Zwart wel erg goed.
 
Wat kan je zelf al heel goed als korfballer, wat zijn je specialiteiten?  Lastig om van jezelf te zeggen waar je goed in bent maar ik kan wel goed verdedigen.
 
Waaraan wil je werken als korfballer?  Ik wil werken aan het schieten van afstand en ook aan het schieten in het algemeen.
 
Hoe gaat het met de C3? Heb je leuke teamgenoten en trainers/coaches? Wat doen ze goed en wat zouden ze wat vaker kunnen doen?  Het gaat best goed met de C3, we staan 3de in de competitie. Ik vind dat ik leuke teamgenoten heb. De trainers zijn ook leuk en ik vind het leuk dat we nu ook buikspieroefeningen doen aan het begin van de training.  Mijn teamgenootjes kunnen wel goed schieten en verdedigen maar het passen kan beter.
 
Heb je andere hobby's of sporten die je beoefent?  Ik houd verder van lezen en computeren.
 
Speel je liever in de zaal of buiten? Waarom?  Ik speel liever in de zaal omdat je dan de bal kunt laten stuiten en omdat je dan geen last hebt van de zon of regen.
 
Ben je dit seizoen al bij een thuiswedstrijd van het 1e geweest? Wat vond je ervan? Zo niet, op 25 februari hebben we weer een thuiswedstrijd: LDODK vs. TOP/Quoratio. Ga je kijken?  Ik ben dit seizoen al zo'n 3 keer bij een wedstrijd van het 1e geweest. Dat vind ik altijd erg leuk om naar te kijken en na afloop heb ik altijd veel inspiratie om zelf te gaan oefenen. We kijken ook wel eens thuis via de livestream.
 
Wat vind je zelf leuker, trainen of wedstrijdspelen?  Ik vind het spelen van een wedstrijd iets leuker dan een training.
 
Stel, je mag een nieuwe korfbalregel bedenken, wat zou je willen toevoegen (of een bestaande regel schrappen, mag ook)?  Ik zou de regels van korfbal niet willen veranderen. Ik vind het prima zo.
 
Jij bent dit jaar als gevolg van de nieuwe leeftijdsgrens van de D's naar de C's gegaan. Wat merk je als verschil(len) tussen de C's en de D's?  Bij de C's ga je wisselen van vak/functie na 2 doelpunten. Ook is het minder snel verdedigd. De meeste teamgenoten zijn ouder dan mij maar ik heb het wel heel erg naar mijn zin in de C's.
 
Bedankt, Sybren! Volgende keer in de Koernijtsjes is een speelster van het meidenteam LDODK C4 aan de beurt als LDODKanjer. Wie dat wordt houden we nog even als verrassing!

Sponsors

LDODK baalt, KZ pakt de punten

 
Voor zowel KZ als LDODK was er zondag 12 februari wat te halen: LDODK/Rinsma Fashion kon bij een zege de play-offs bijna niet meer ontgaan, KZ/Hiltex had de punten hard nodig om de aansluiting bij de top-4 te houden. KZ kwam als winnaar uit de bus en klopte LDODK in de slotfase met 27-29.
 
KZ startte scherp en stond snel op een 1-3 voorsprong. LDODK moest hard werken om aan te haken, vooral omdat KZ zuiver schoot. Toch kwam de thuisploeg terug tot 6-6. Ook al ontliepen de ploegen elkaar niet veel in de eerste helft, KZ had het betere van het spel en het schoot vooral van afstand beter dan LDODK. Op 10-13 leek KZ door te kunnen drukken, maar vlak voor rust vond LDODK toch de aansluiting. De laatste van drie prachtige acties van Femke Faber in één aanval werd bekroond met een strafworp. Ruststand: 14-15.
 
Na rust kwam LDODK – in tegenstelling tot KZ – sterk uit de startblokken. Een paar goede onderscheppingen, misverstanden aan KZ-zijde en twee rake ballen van Betty Jansma en Jetze de Jong: het werd 16-15. Na 16-16 was het ladies-time voor Femke Faber, Betty Jansma en Marjolijn Kroon. Met drie scores op rij werd het 19-16 en LDODK leek los. André Zwart: ‘’Dat was het moment waarop we hadden moeten doordrukken.’’ Maar KZ raakte niet in paniek en in die fase kon het de schade beperkt houden. Met nog tien minuten te spelen sloeg LDODK eindelijk een gat tot 4 punten: 24-20. Daarna werd het ook nog 25-21.
 
‘’We waren niet rustig genoeg om deze voorsprong te consolideren,’’ blikte André Zwart terug. ‘’We maakten verdedigend onnodige fouten en aanvallend maakten we niet de goede keuzes.’’ Zo werd KZ ongewild weer in het zadel geholpen.
 
Want winnen deed KZ: de ploeg scoorde viermaal op rij en kwam terug tot 25-24. Na 26-24 was het invaller Alwin Out die zijn ploeg met twee doelpunten op gelijke hoogte bracht. LDODK kon geen potten meer breken en moest lijdzaam toezien hoe Jordi Pasma (hij werd topscorer met 9 doelpunten) 27-29 maakte. Tim Bakker blikte uiteraard met een tevreden gevoel terug. ‘’We waren de hele wedstrijd aardig aan elkaar gewaagd, maar ik vond ons aan het einde iets slimmer spelen en dat heeft ons twee heel belangrijke punten opgeleverd.’’
 
Zwart en zijn kompanen baalden na afloop. ‘’We geven met nog tien minuten te spelen de winst onnodig uit handen. Natuurlijk is dat zwaar balen. Maar het is nu zaak om ons weer te herpakken en door te gaan waar we zijn gebleven.’’
 
Mediaoverzicht:
 

Sponsors

Nieuwe megadoek voor Groen Kabaal

Een overwinning tegen KZ/Hiltex zat er afgelopen zondag 12 februari helaas niet in. Aan onze supporters van Groen Kabaal heeft het in ieder geval niet gelegen: zij maakten een spandoek van maar liefst 18 vierkante meter!

Video:

Sponsors

Talents Only: AVO B1 - LDODK B1

 
4 februari 2017, de Marsdijkhal te Assen. In Gorredijk had LDODK/Rinsma Fashion B1 nog voor een verrassing gezorgd door met 14-11 te winnen van AVO. De Drentenaren hadden daarom de messen geslepen en waren tot op het bot gemotiveerd. “We wilden wraak nemen”, lachte aanvoerder Yorik de Boer. En dat werd duidelijk: binnen no time was het 7-2 en spannend was de wedstrijd nooit. Het werd een simpele 17-11 overwinning voor de manschappen van Emiel Klootsema.
 
“We begonnen aanvallend enorm sterk”, sprak coach Klootsema over de eerste helft. Via een aantal fraaie afstandsschoten van onder andere Jesse Dokter greep AVO al snel de leiding in het duel. Hoewel het qua spel nog redelijk gelijkwaardig was, schoot de thuisploeg simpelweg veel beter. “En ons baltempo was gewoon enorm hoog”, viel captain De Boer op. “We gaven vol gas de eerste helft en dat deden we echt goed.” Zelfs zo goed dat het voor LDODK al vrij snel niet meer bij te benen was. De 11-3 stand waarbij arbiter Renzo Turk voor de rust floot was even terecht als veelzeggend.
 
Voor de jonge ploeg van LDODK, onder leiding van de gebroeders André en Martijn Zwart restte niets anders dan de knop om te zetten. Een nederlaag leek immers onomkeerbaar. André Zwart: “Bij zo’n achterstand kun je er voor kiezen om zo door te gaan en je helemaal te laten wegspelen. Of je kiest er voor om jezelf te herpakken en er nog vol voor te gaan. Ook al kun je waarschijnlijk niet meer winnen.” Zwart gaf zijn ploeg duidelijk de opdracht om dat laatste te doen, want als herboren kwamen ze uit de kleedkamers. Helaas was het verschil voor de pauze al gemaakt.
 
Dat laatste was overigens geen toeval. Slecht beginnen is iets dat LDODK vaker overkomt, merkte captain Hessel Waninge van LDODK teleurgesteld op: “We hebben nu al een aantal weken last van een zwakke start. De tweede helft zijn we dan wel feller en gaan de duels harder in, maar daar komen we te laat mee. We moeten er vanaf het begin al staan.”
 
De komende wedstrijden tegen topploegen SKF B1 en DOS’46 B1 kan LDODK te gebruiken om te werken aan de zwakke start, daarna wacht nog twee keer het duel met hekkensluiter Unitas/Perspectief B1. Dan moet er gewonnen, én dus goed gestart worden. “De komende twee wedstrijden tegen SKF en DOS’46 hebben we niets te verliezen, daar moeten we vooral van leren”, vond André. “Tegen Unitas moet het dan gebeuren. We willen onze plek in de Hoofdklasse graag veiligstellen. En wie weet zit er wel meer in en kunnen we nog wel zesde worden. Het ligt allemaal enorm dicht bij elkaar.”
 
Door de nederlaag tegen AVO is de formatie uit Assen in elk geval definitief uit zicht geraakt voor LDODK. De jongens en meiden van Klootsema hebben nog drie duels voor de boeg en lijken met KV Wageningen uit te gaan maken wie er derde wordt in de Hoofdklasse. Toch is Klootsema daar niet te veel mee bezig. “We willen onze spelers vooral individueel beter maken en klaarstomen voor de junioren”, legde hij uit. “Ze mogen bij ons fouten maken, dat vind ik juist helemaal niet erg. Zo lang ze maar weten wat ze nog kunnen verbeteren.”
 
De enige doelstelling die Klootsema met zijn ploeg had, is één keer van iedere tegenstander winnen. Die missie is helemaal geslaagd op één ploeg na: concurrent Wageningen. Zij komen over drie speelrondes naar Assen afgereisd. Daar wacht dus de laatste klus van AVO B1. Als ze spelen zoals in de eerste helft tegen LDODK, kan het bijna niet misgaan.
 
Bron: Korfbal.nl 7 februari 2017
 
Dankzij de sympathieke telecom-aanbieder Simpel.nl wordt er wekelijks een verslag van een wedstrijd uit de Hoofdklasse B-aspiranten aangeboden op Korfbal.nl. Meer over het partnerschap van Simpel.nl en Korfbal. vind je hier.
 
 

Sponsors

Meivakantie: korfbalclinics voor jeugdspelers

Korfbalschool Noord organiseert in de meivakantie korfbaldagen voor alle jeugdkorfballers. Tijdens deze korfbaldagen zal er in de ochtend specifiek getraind worden op het “Aanvallen en Scoren”. Tussendoor zal er gezamenlijk worden geluncht. En als afsluiting zal er in de middag een toernooi plaatsvinden.

De trainingen worden gegeven onder leiding van onze eigen Erwin Zwart, international en speler van LDODK/Rinsma Fashion 1, en andere toptrainers.
 
Locatie: K.V. Heerenveen 
 
28 april voor E & D jeugd (10.30 tot 14.30 uur)
29 april voor C, B & A Jeugd (10.30 tot 14.30 uur)

Kosten: € 25 inclusief drinken, fruit en een lunch

 
Schrijf je snel in via deze link: Korfbaldagen Meivakantie
 
Tevens in de meivakantie, van 24 t/m 28 april, organiseert Korfbalstars op 9 locaties door heel Nederland clinics voor E/D en C/B-spelers.  Voor alle leeftijden en niveaus gaan de Korfbalstars aan de slag met het verbeteren van je vaardigheden.
 
De oefeningen verschillen per leeftijdsgroep en hebben een speciaal thema. Het thema van dit jaar is FOCUS, een heel belangrijk onderwerp bij het korfballen. Je hebt het nodig tijdens het verdedigen (focus op de bal en je tegenstander) en bij het aanvallen (om te scoren en pass-en).
 
FOCUS is kort gezegd: concentreren. Je richten op datgene wat je moet doen. Bijvoorbeeld tijdens het richten van je schot, bij het verdedigen en het samenspel. Dit zal allemaal terugkomen in de clinic bij jou in de buurt, met nieuwe uitdagende oefeningen die nog nooit eerder zijn gegeven! Uiteraard zullen onze Stars aanwezig zijn om deze sportieve en leerzame dag te begeleiden en de onderdelen van FOCUS naar voren te brengen. Bij elke locatie zijn er topspelers aanwezig  Het belooft een te gekke en zeer leerzame dag te worden, dus zorg dat je erbij bent!
 
Voor meer informatie en om aan te melden, kijk op de site van de Korfbalstars en klik op Meiclinics.
 

Sponsors

Verslagen

LDODK/Rinsma Fashion E1 - CSL E1: 7-11

 
 
Zaterdag 21 januari stond de thuiswedstrijd tegen CSL E1 gepland. De uitwedstrijd hadden we nipt met 1 puntje verschil gewonnen, dus we wisten dat het spannend zou kunnen worden. Helaas was Max afwezig door de griep.
 
We begonnen goed aan de wedstrijd met mooie combinaties. Helaas hielp dit niet en verloren we uiteindelijk met 7-11.
 
Jammer genoeg verloren maar wel gestreden en heel goed gespeeld wat ook heel belangrijk is.
 
Hiske de Vries, aanvoerster

LDODK/Rinsma Fashion E6 - DTG E2: 6-2

 
 
LDODK is veel aan de bal in de eerste tien minuten. Er werd veel overgespeeld en ze probeerden doorloopballen. Nour scoorde in de elfde minuut en Mats Jesper in de 14e minuut. Daarna was DTG even aan de bal. Bij Eline stond een heel snel meisje, maar Eline verdedigde goed. Ook de heren en Marrit verdedigden prima. Mats Jesper scoorde in de 17e minuut en voordat de eerste helft afgelopen was, scoorde DTG.
 
Ook in de tweede helft scoorde DTG nog een keer en hadden ze meer bal bezit. In de tweede helft liet LDODK E6 zien dat ze tijdens de training geoefend hebben op doorloopballen. Mats Jesper scoorde nu drie keer. Eline was na de wedstrijd net zo blij als op de foto (met coach Sandra Bethlehem).

Op naar de volgende wedstrijd tegen Wordt Kwiek!

Eline de Pauw, aanvoerster

Het 6e pakt de draad weer op

 
Langzamerhand pakken we de draad weer op, starten wel of niet met trainen (afhankelijk van griep, verkoudheid, werk of privé… je ziet, je kunt bij ons alle kanten uit). Nog steeds geven we bij toerbeurt ons eigen ploegje trainen, ieder op eigen wijze, want de één ligt zoiets meer dan de ander. Maar elke keer stappen we toch weer tevreden en moe onder de douche (en soms blij omdat het erop zit). Leuk is ook dat soms een aantal midwekers mee trainen, en zelfs hebben we voor de vakantie nog een keer gezamenlijk getraind met 5 en A3. Gezellig, en  anders waren beide trainingen slecht gevuld!
 
Maar goed, onze eerste wedstrijd in het nieuwe jaar was op 8 januari tegen OKO/BIES. Dick was afwezig (net terug van wintersportvakantie, gelukkig ongedeerd), en deden Bouke en Fardou mee als invalkrachten. De tribune had goed gevuld kunnen zijn… echter er was geen tribune. Na de zaterdagavondwedstrijd met Studio Sport was de hele zaal leeggemaakt. Natuurlijk planten we dan even wat banken voor de reserves neer, zetten ergens een tribune neer en schroeven zonder schroevendraaier nog een tafel in elkaar voor het scorebord. (Wiebelig dus.) Immers, onze reserves bedienen het scoreboard, en moeten bij calamiteiten snel het veld in kunnen. Maar misschien hebben ze ook wel hoogtevrees, wie zal het zeggen? Maar het publiek druppelt ook binnen, Jeen heeft de koffie op en we gaan los. Jorrit Jan begint mooi met een afstander, maar hierna duurt het even voor Patrick middels een klein kansje de 2-2 scoort. Fedde sluit hierop aan met een afstander, dus komen we voor. Wederom laten beide vakken er één zitten, maar hierna verzilverd Hans een strafworp en staan we weer gelijk. Vlak voor rust scoort Fedde de 5-4 van afstand. Fardou vervangt de niet fitte Jikke en Bouke wisselt met  Jorrit Jan, zodat beiden in het vak van Fedde en Wytske terecht komen (en in de aanval). Helaas wordt het vlot 5-5, 5-6, 5-7, 5-8 en zelfs 5-9 voordat Hans met een uitstartbal de eerste tegengoal in de tweede helft kan scoren. Eenmaal dit gat gevonden, maakt hij er ook maar 7-9 van. De 8-10 is vervolgens voor Bouke, ook een mooie afstander. Hierna scoort Ellen in het volgende aanvalsvak ook tweemaal van afstand en staan we warempel weer gelijk. Maar de hele wedstrijd wroeten we tegen onze tegenstander, die zwaar verdedigd en ons erg weinig ruimte gunt. Dus helaas verliezen we de strijd met 10-11. Gelukkig hadden we wel publiek en zijn we onze reserves dankbaar dat ze mee wilden doen. Volgende keer gaat het vast beter!
 
Op 15 januari mochten we wederom thuis, ditmaal tegen Goorecht. Ditmaal stond er geen scheidsrechter op papier, maar kregen we Johan Abma, die gelukkig wel op de hoogte was van dit feit. Patrick, Dick, Wytske en Jikke beginnen in de aanval, Fedde, Jorrit Jan, Doety en Ellen in de verdediging (Jikke I. en Sjouke zijn onze wissels) Tja, en als dan Dick in de aanval begint dan weet je het wel. Het eerste doolpunt is het liefst van zijn hand, het liefst ook nog binnen de eerste minuut. Lukt niet altijd, maar ditmaal wel. Ook Wytske scoort vervolgens van afstand. Maar dat wil niet zeggen dat het een makkie is, ook Goorecht scoort, waarna het andere vak Ellen in de punt zet, met gewenst resultaat. Even een vuist omhoog (“Yes!”) en verder gaat het. Niet alle passes gaan even goed, maar dat gebeurd aan beide zijden. Als Wytske haar dame even niet oplet, slaat zij toe met een fraaie omdraaibal (4-1). Fedde zorgt even later voor de 5-2, hierna lukt het Goorecht weer iets gemakkelijker. Patrick zorgt nog voor de 6-4 van afstand, en met 6-5 gaan we de rust in. Even drinken, een druivesuiker van Ellen,een banaantje of een hapje brood (het is 12.00 geweest) en los gaan we weer. Doety scoort vrij vlot de 7-5, maar hierna komt onze tegenstander op stoom. Gelukkig, bij 7-7 scoort Jorrit Jan weer van afstand. Helaas ook gevolgd door een doelpunt van Goorecht (8-8). Het wordt steeds spannender, het publiek op de tribune (veel natuurlijk, wij zijn altijd blij met ons vele publiek) krijgt al wat last van de zenuwen. Jikke I komt in het veld voor Jikke K en dit geeft Dick meteen zoveel energie dat hij van afstand scoort. Hierna vervangt Sjouke Jorrit Jan, wordt het 9-9, 9-10, 9-11 (en steeds stiller op de tribune). Patrick weet de 10-11 te maken en ook Jikke I scoort: weer gelijk! Sjouke knalt er meteen van afstand de 12-11 overheen, maar een heer van Goorecht scoort helemaal “uit het hoekje” zodat we weer gelijk staan. Maar Wytske scoort nu van afstand (13-12), maar weer wordt het gelijk. Terwijl er steeds minder speeltijd over is (verrassend) scoort Sjouke wederom mooi van afstand. Maar dan denk je dat je voor staat, weet nog de tegenstander weer te scoren en eindigt de wedstrijd met 14-14. Balen… maar ja, het had ook nog anders kunnen lopen, dus ergens ook maar blij zijn.
 
Op 22 januari spelen we uit tegen Dos’46. Deze ploeg hadden we thuis nog niet gehad, zij kwamen toen niet opdagen vanwege ziekte o.i.d. We starten ditmaal met Wytske, Doety, Hans en Jorrit Jan in de aanval, en Coby, Jikke K, Fedde en Dick in de verdediging. Op de bank Jikke I en Jerke de Boer (1x trainen, meteen gestrikt). Opnieuw een lastige tegenstander, gelukkig begint Doety meteen met de 0-1 vanaf een kleine afstand achter de korf. Dick zorgt voor de 1-2 van afstand, Hans voor de 2-3 van afstand, waarna hij ook nog een mooie omdraaibal maakt. Dick scoort vervolgens de 2-5 van achter de korf. Hierna is de beurt aan Wytske, een doorloopbal en een afstander zorgen voor de 3-7. “It giet dat it sliidjaged”, zou je denken. Een klein kansje van Fedde levert de 3-8 op, een doorloopbal van Hans de 4-9 en een afstander van Coby de 5-10. We gaan met 6-10 de pauze in. Helaas blijkt dat Doety last heeft van haar oude kuitblessure, dus wordt zij vervangen door Jikke I. Jerke komt het veld in voor Hans. En dat levert meteen een memorabel moment op. We beginnen aan de tweede helft, Dick neemt de bal uit, gooit hem naar Jerke, deze legt aan en schiet! BAM. RAAK! Speel je nog geen 10 seconden voor je nieuwe vereniging, voor het eerst in het groen i.p.v. het oranje en meteen raak! Dit kunnen niet veel spelers zeggen, wat… misschien wel geen één! 6-11 trouwens. Fedde scoort vervolgens de 7-12, maar ook de 10-13 van afstand. Ja, de tegenstander komt dichterbij… De 12-14 is dan weer voor Dick van afstand, de 12-15 ook misschien (en anders een vakgenoot)? Hierna gooit Jorrit Jan er ook maar even twee in, lang genoeg geoefend vandaag. We eindigen met een 14-17 uitslag, winst dus. Alle invallers natuurlijk ontzettend bedankt voor hun inzet bij ons team, we hopen dat jullie ons nog vaker willen versterken!
 
Tot slot nog even dit: de donderdag hierna kregen we een originele training van LDO uit 1973, bedacht door P. Bergsma, nu gegeven door P. de Jong, die deze training bewaard had. Dus we gingen bokje springen, tussen de benen door kruipen etc etc. Wat voor resultaat dit had op de volgende wedstrijd? Lees dat maar in de volgende Koernijtsjes!
 
Namens het zesde,
 
Jikke Kortstra

Sponsors

Competitie

Uitslagen

Standen

Programma

Sponsors